icon-search

Menstrual cup perlu didih atau sterilize? Mana Yang Lebih Baik?

Menstrual cup perlu didih atau sterilize? Mana Yang Lebih Baik?

Menstruation cup telah menjadi alternatif popular dan mesra alam kepada produk sanitari tradisional seperti pad dan tampon. Tapi, ramai wanita masih keliru cara terbaik untuk bersihkan cup mereka bagi memastikan ianya bersih dan selamat untuk digunakan semula. Terdapat dua kaedah sterilizeran yang popular: menggunakan sterilizer menstrual cup atau merebus cawan dalam periuk. Dalam artikel ini, kita akan teroka kebaikan dan keburukan setiap kaedah dan menentukan cara yang lebih baik untuk mengekalkan kebersihan menstrual cup anda.


Kandungan :

 • Pengenalan

 • Apa itu menstrual cup sterilizer?

 • Kenapa sterilizer lebih bagus dari dididih?

 • Pros and cons menggunakan menstrual cup sterilizer

 • Apa itu didih?

 • Pros and cons didih menstrual cup anda

 • Cara mana yang lebih berkesan?

 • Faktor penting semasa memilih kaedah sterilizer

 • FAQs


Apa itu menstrual cup sterilizer?

Menstrual cup sterilizer ialah alat yang menggunakan sinar UV untuk membunuh bakteria dan virus pada permukaan menstrual cup. sterilizer ini biasanya kecil dan boleh disambungkan ke kord USB atau dengan menggunakan 3 bateri AAA supaya anda boleh bersihkan cup anda di mana-mana sahaja.Kebiasaannya, ia akan mengambil masa dalam 5-10 minit. Tak lama pun.


Kenapa sterilizer lebih bagus dari dididih?

Dari sudut sains, kenapa sterilizer lebih bagus daripada anda didih cup anda?


 1. Lebih mudah. Mendidih menstrual cup anda dalam periuk memerlukan akses dapur atau api dan boleh memakan masa. Sebaliknya, sterilizer boleh dipasang dan biarkan sterilizer itu yang buat kerja untuk anda. Tak perlu nak tengok setiap ⅔ minit. Ada juga sterilizer yang mempunyai kapasiti besar seperti periuk biasa, membolehkan anda bersihkan beberapa cawan sekaligus.


 1. Tiada risiko melecur. Air mendidih boleh membahayakan anda kalau tertumpah atau terpercik dengan tak sengaja. Sterilizer pula direka untuk memudahkan kerja anda dengan banyak dengan membuang semua kebarangkalian itu untuk terjadi.


 1. Sterilizer juga lebih berkesan untuk membunuh bakteria dan virus daripada mendidih. Walaupun mendidih boleh membunuh kebanyakan kuman dengan berkesan, ia mungkin tidak berkesan seperti sterilizer untuk menghapuskan semua jenis bakteria dan virus. Ini sangat-sangat penting jika anda titikberatkan tentang jangkitan kuman atau penyakit.


 1. Sterilizer menstrual cup boleh membantu memanjangkan jangka hayat menstrual cup anda. Mendidih cawan anda dalam periuk air boleh menyebabkan cup anda lusuh dari semasa ke semasa, yang boleh mengurangkan keberkesanan dan jangka hayat cawan anda. Sterilizer, sebaliknya, direka untuk menjaga hangka hayat cup anda, dalam masa yang sama membunuh kuman dan bakteria.


Pros and cons ( Didih vs Sterilizer )


Sterilizer

Pros:

 • Cepat dan mudah: Menggunakan sterilizer menstrual cup ialah cara cepat dan mudah untuk membersihkan menstrual cup anda tanpa perlu menunggu air mendidih.

 • Tiada risiko melecur: Tidak seperti mendidih, menggunakan sterilizer menghilangkan risiko melecur jari dan dari mas kahwin anda jatuh.

 • Mudah: sterilizer menstrual cup mudah alih dan boleh digunakan di mana-mana sahaja dengan salur keluar elektrik atau port USB.

Cons:

 • Kos: sterilizer menstrual cup boleh menelan kos yang lebih mahal daripada menggunakan air mendidih.

 • Kapasiti terhad: Sesetengah sterilizer hanya boleh memuatkan satu cawan pada satu masa. Kalau anda mempunyai beberapa cawan untuk dibersihkan, ia agak merumitkan.Didih

Pros:

 • Kos efektif: Mendidih menstrual cup anda ialah cara kos efektif untuk membersihkan cawan anda.

 • Mudah: Mendidih ialah kaedah mudah yang tidak memerlukan sebarang peralatan khas. Hanya perlu ambil periuk, letak atas dapur atau api sahaja.

 • Berkesan: Mendidih berkesan membunuh bakteria dan virus pada permukaan menstrual cup.


Cons:

 • Risiko melecur: Air mendidih boleh berbahaya dan boleh menyebabkan melecur pada jari anda atau cawan di sisi periuk.

 • Memakan masa: Air mendidih mengambil masa untuk dipanaskan, dan cawan perlu direbus selama sekurang-kurangnya 5-10 minit, yang boleh memakan masa.

 • Jangka hayat: Merebus menyebabkan jangka hayat menstrual cup anda untuk jatuh dengan mendadak.


Cara mana yang lebih berkesan?

Kedua-dua kaedah membersihkan menstrual cup adalah kaedah yang berkesan. Walau bagaimanapun, sterilizer menstrual cup mungkin sedikit lebih berkesan dalam membunuh bakteria dan virus dengan menggunakan lampu UV yang digunakan secara meluas dalam industri perubatan.


Mendidih juga berkesan, tetapi sangat penting untuk pastikan air mendidih selama 5-10 minit untuk memastikan sanitasi yang betul. Air yang panas sahaja tak cukup untuk bersihkan cup anda dengan betul


Faktor penting semasa memilih kaedah sterilizer

Untuk memilih cara yang paling bagus untuk bersihkan menstrual cup anda, terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan:


Kemudahan: Adakah anda mempunyai akses kepada dapur dan periuk air mendidih? Jika tidak, sterilizer menstrual cup mungkin merupakan pilihan yang lebih mudah.

Kos: sterilizeran menstrual cup boleh jadi lebih mahal daripada kaedah mendidih.

Kapasiti: Jika anda mempunyai beberapa menstrual cup untuk dibersihkan, sterilizer menstrual cup dengan kapasiti yang lebih besar mungkin lebih mudah daripada mendidih beberapa cawan dalam periuk.

Keselamatan: Air mendidih agak berbahaya, kerana anda perlu berjaga-jaga untuk mengelakkan jari anda yang cantik itu dari melecur.


Conclusion

Kedua-dua kaedah adalah berkesan untuk bersihkan menstrual cup. Sterilizer menstrual cup adalah lebih mudah dan dapat menghapuskan risiko melecur, tetapi agak menelan kos yang  tinggi. Mendidih ialah kaedah kos efektif, mudah dan berkesan, tetapi anda perlu ada akses kepada dapur.Apabila memilih kaedah untuk bersihkan cup anda dengan cara yang paling bagus, faktor seperti kemudahan, kos, kapasiti dan keselamatan perlu dipertimbangkan.


FAQs

Boleh ke saya menggunakan sabun untuk membersihkan menstrual cup saya?

Tidak disyorkan untuk menggunakan sabun pada menstrual cup anda, kerana ia boleh meninggalkan sisa yang boleh “irritate” kulit anda atau menyebabkan jangkitan.


Berapa kerap saya perlu bersihkan menstrual cup saya?

Anda disyorkan untuk bersihkan menstrual cup anda pada awal dan akhir haid anda, atau selepas mengosongkannya di tandas awam.


Bolehkah saya bersihkan menstrual cup saya dalam ketuhar gelombang mikro?

Tidak, tidak disyorkan untuk bersihkan menstrual cup anda dalam ketuhar gelombang mikro, kerana ini boleh merosakkan cawan dan mungkin tidak membunuh bakteria dan virus dengan berkesan. Jangan sesekali ya.


Bolehkah saya menggunakan sterilizer menstrual cup untuk barangan lain, seperti puting atau botol bayi?

Ya, sterilizer menstrual cup juga boleh digunakan untuk membersihkan barang lain yang bersentuhan dengan badan anda atau badan bayi anda.


Berapa lama alat sterilizer menstrual cup bertahan?

Jangka hayat sterilizer menstrual cup akan berbeza-beza bergantung pada jenama dan kekerapan penggunaan, tetapi kebanyakan sterilizer boleh bertahan selama beberapa tahun dengan penjagaan dan penyelenggaraan yang betul.


Related productsOlder post Newer post

Your cart is currently empty.
Continue shopping